Herbiopis
Nasiona konopi siewnej, to ogromne wzbogacenie energetyczne organizmu. Stanowią uzupełnienie niejednej diety. Niełuskane ziarna są najcenniejsze dla zdrowia. Posiadają znacznie większą ilość błonnika od ziaren łuskanych. Nasze organiczne nasiona konopi, to produkt w 100% naturalny. Nie tknięte żadną obróbką chemiczną. Należą niewątpliwie do Super-żywności dzisiejszych czasów. Pochodzą z jednorocznej rośliny konopi siewnej Cannabis Sativa L. Te orzechowe w smaku ziarna o kompleksowym działaniu, można jeść o każdej porze dnia. Są idealnym dodatkiem do Twych ulubionych potraw. Ich niebywale bogaty profil odżywczy, zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Poznaj niezwykle pożywne nasiona konopi, które doskonale wzbogacą Twoje jadłospisy, a także uzupełnią energię u osób prowadzących aktywny tryb życia.
Skorzystaj z ogromnych zalet nasion konopi
Ziarna konopi, to bezsprzecznie wspaniały dar natury. Spośród wszystkich rodzajów nasion zawierają najwięcej składników odżywczych. Znane są też jako „Hemp Hearts”. Dostarczają do Twego organizmu witaminy C, oraz niektórych witamin z grupy A,B i E. Nasiona konopi mają swój unikalny profil odżywczy, który obejmuje powszechne kwasy tłuszczowe omega-3 -6 i 9, oraz mniej powszechne kwasy stearynowe (SDA) i gamma-linolowe ( GLA ). Te kwasy tłuszczowe zwalczają stany zapalne i chronią serce oraz układ odpornościowy. Należy pamiętać, że całe nasiona konopi zawierają duże ilości błonnika. Zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, co korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego. Według National Nutrient Database USDA, 2 łyżki stołowe konopnych nasion o wadze 20 gramów (g) zawierają:
- 111 kalorii
- 140 mg magnezu
- 9,75 g tłuszczu
- 1,73 g węglowodanów (w tym 0,8 g błonnika i 0,3 g cukru)
- 14 miligramów (mg) wapnia
- 1,59 mg żelaza
- 240 mg potasu
- 6,31 g białka
- 330 mg fosforu
- 1,98 mg cynku
- 22 mikrogramy (mcg) kwasu foliowego
Konopne nasiona, są idealnie zbilansowanym źródłem białek, niezbędnych tłuszczów, witamin i enzymów, które pomagają utrzymać prawidłowy stan zdrowia i dobre samopoczucie. Białko tych nasion jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm, oraz kompletne pod kątem odżywczym. 30 g ziaren, zawiera zalecaną dzienną ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na kondycję serca i pomagają obniżyć stężenie cholesterolu, a także zapobiegają odkładaniu się tłuszczów nasyconych w tętnicach. Proporcja kwasów omega-6 do omega-3 w nasionach konopi wynosi 3:1 i jest uważana za niezwykle optymalną dla ludzkiego organizmu. Zawarta w konopnych ziarnach witamina E, zmniejsza stany zapalne oraz nawilża, dzięki czemu łagodzi podrażnienia skóry w takich przypadkach jak łuszczyca, wysypka, swędzenie i egzema. Ziarna konopi to także bogate źródło minerałów takich jak wapń, potas, magnez i żelazo, które są bardzo istotne dla zdrowia mięśni, kości, ale również układu krążenia.
Wzmocnij swoje ciało, dzięki regularnemu spożywaniu nasion konopi, które niezwykle pozytywnie wpływają na cały Twój organizm.
Sposoby spożywania konopnych ziaren
Istnieje wiele sposobów, na wykorzystanie niełuskanych ziaren konopi. Znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Uzupełniają codzienną porcję niezwykle ważnych składników. Można je jeść na surowo prosto z torebki, lub uprażyć na patelni. Jeśli chcesz, dodaj porcje ziaren do swojego ulubionego musli, owsianki lub wypiekanego chleba. Polecamy posypać nimi kanapki, sałatki oraz surówki. Zmiksowana garść konopnych nasion będzie wspaniałym dodatkiem do owocowych soków i koktajli. Zmielone nadają się do zrobienia konopnego mleka i sprawdzą się jako dodatek do sosów, zup etc. Użyj swych kuchennych instynktów i stwórz własne wyśmienite dania z dodatkiem nasion konopi, które są niezwykle pożywne. Maksymalna dawka dzienna ziaren, to około 2-3 łyżki stołowe. Rozsmakuj się w orzechowo-słonecznikowym i absolutnie naturalnym smaku konopnych nasion.